Борбени штап и француска мотка

Борба са штапом (la canne de combat), мачевање са штапом или борбени штап је једна од борилачких вештина која произилази из традиционалног француског културног наслеђа. Ту вештину називамо још и француском борилачком вештином која још увек није призната као спортска дисциплина на званичној класификацији.

Та спортска дисциплина је 1970. године призната као борилачки спорт. Захваљујући господину Maurice Sarry који је допринео структуру и развој ове праксе из, пре свега, безбедносних мера и наравно као забавну спортску дисциплину.

У 19.веку, коришћење штапа, повезано је са буржуазијом који су у то време штап носили као модни детаљ и као оружје за самоодбрану. Техика овог спорта, неку су савладали борбом тело уз тело користећи ноге и рамена, а касние су користили штап у руци са веће даљине.Такође, у то време у Паризу је био јако популаран бокс као спорт и многе различите школе су, поред бокса, нудили и обуку коришћења штапа. Треба још напоменути велике мајсторе и професоре школа који су развили технике коришћења штапа, господина Charlemont i Lecourt-a.

Људи из града су користили штап, а људи са села су користили мотку (Compagnons du tour de France – братство најбољих француских занатлија који су користили штап или мотку као амблем и као знак распознавања). По школама у Европи, приликом обуке користили су штап од дрвета или мотку како би се избегле теже повреде.

У 2017. години борбом са штапом бави се неколико хиљада каниста (cannistes), а француском мотком се баве неколико стoтина батoниста (batonniers ou batonnistes) како деце и одраслих. Овај спорт се заснива на борби између два ривала и у потпуности задовољава интересе и жеље „придошлица“ за нечим новим естетски прелепим са једне стране и забавним са друге стране.

Главни циљ у мачевању са штапом  је да се погоди противник и да се притом избегне његов ударац, поштујући правила (површина ударца је строго ограничена, ударци се наносе без прекида).На почетку и на крају сваког напада постоји поздрав поштовања и учтивости. У борби је тачно прописан физички контакт према степену практике и обуке. За канисте борба се одвија у кругу полупречника од 9 метара и морају да поштују дистанцу и посебно дозвољене зоне. У овом спрту се користи и активира цело тело тј. сви мишићи. Овај спорт је веома естеткси и динамичан. Финте су главне базе покрета. Штап (Canne) је направљен од  кестеновог дрвета, дужине 96 cm и тежак је око 100 грама.

Мачевање штапом је представљен на бројним домаћим и међународним фестивалима борилачких вештина, као што је то случај био  у 2002, 2010. и 2012. године на фестивалу борилачких вештина у Берси (Festival des Arts Martiaux de Bercy) и 2015 у фестивал борилачких вештина Северне Европе ( Nord Europe ). ASCA (Association Sportive de Canne d’ Arme )је најстарија и најбројни француски клуб, са око 80 мачевалаца са штапом и мотком у сезони.

Што се тиче мачевања са француском мотком, мотка је и тежа и дужа. Она достиже 1,4 метара и са тежином од 300 до 450 грама. Користе се обе руке. Правила у борби са мотком су иста као и правила борбе са штапом, једина разлика је да се борба води не са нападом већ са оружаним разменама удараца. Ова дисциплина је уско повезана са штапом и омогућава рад великог обима технике и уметности.

Мачевање са мотком, као и штап, је ретка врста борилачких вештина са оружјем, европски спорт по надмоћности, извор је старе традиције која у нашем времену доживљава праву препород  постаје све популарнија и враћа свој патент племства.

contact@batoncanne.com

 

Видео

Презентација борбе са палицом, штапа и дупли штап у АСЦА ( новински чланак у новине LE MONDE и на сајту Le Monde.fr са једну видео ) http://youtu.be/UpzLR4izyZQ

Презентација борбе са палицом и штапом на Фестивалу борилачких вештина у Берцy, 2001 год.  – организација ASCA-у штапом : http://youtu.be/6UyEzzGA5XM

Презентација борбе са палицом и штапом на Фестивалу борилачких вештина у Берцy, 2010 год. – организација FFSBF: http://youtu.be/eMdZjyU7i54

Презентација борбе са палицом и штапом у Фестивалу борилачких вештина у Берцy, 2012 год. – организација ASCA : http:///youtu.be/2Drz8YFbDEI

 

 

Thks to Владимир Ретрович